Særligt sensitives største problem - og løsningen herpå

image 12

I knap 3 år har jeg arbejdet udelukkende med særligt sensitive mennesker og én ting ser jeg igen og igen...   95 % af de særligt sensitive mennesker jeg til daglig møder i min konsultation har forskellige symptomer på samme problematik -

LAVT SELVVÆRD.

Hvorfor? Der er jo intet galt med disse mennesker... men mange af os er vokset op i en tid, hvor de voksne mennesker som opdragede os og "spejlede os", ikke vidste at der er noget der hedder særlig sensitivitet. Det betød for rigtig mange af os, at vi er vokset op med en følelse af at være anderledes - på en forkertmåde. Måske en følelse af at være for meget, eller aldrig at være nok, eller at kunne følge med. Hvis dette ikke kun har været følelser inde i os, men følelser som er blevet bekræftet (måske igen og igen) af voksne omkring os, som ikke forstod hvem vi var og hvorfor, kan det sætte sig som dybe "ar" i vores selvopfattelse og få alvorlige konsekvenser for selvværdet.

MED ET LAVT SELVVÆRD, VIL VI OFTE HAVE FØLGENDE OVERBEVISNINGER SOM FUNDAMENT:

"Andre er bedre (sjovere, klogere etc.) end mig"

"Pyt med mig - jeg kan sagtens nøjes"

"Andres behov og ønsker er vigtigere end mine"

"Jeg er nødt til at please andre for at være noget værd for dem"

"Jeg er ikke værd at elske"

"Jeg er forkert"

"Jeg kan ingenting - alting går galt i mit liv"

Dine overbevisninger er de "briller" du ser verden med. Disse tanker vil ligge som et slags filter mellem dig og "virkeligheden" og vil i høj grad påvirke din oplevelse af at være i verden. Din tolkning af det su ser, hører og mærker.

Et eksempel fra én af mine klienter (navnet er ikke hans rigtige navn):

Per fremlægger et resultat for sine kollegaer på arbejdet. Én af hans kollegaer er meget uopmærksom, gaber og kigger ofte ud af vinduet. Per er under fremlæggelsen meget optaget af sin kollegas manglende interesse og det distraherer ham flere gange.
Han tænker at kollegaen keder sig og synes hans fremlæggelse er dårlig. Per kan mærke at han bliver mere og mere nervøs undervejs.
Det fylder meget for Per efterfølgende, han bruger dagevis på at gruble over sin fremlæggelse, finde fejl herved og slå sig selv i hovedet over hvor kedelig en fortæller han er...

Under vores arbejde finder vi frem til, at det ikke er selve situationen der er noget galt med. Situationen og Pers tolkning af denne er blot et symptom på Pers lave selvværd.

Vi går efterfølgende igang med at give situationen et "virkelighedstjeck".

Ved et virkelighedstjeck ser man på andre mulige måder at tolke situationen på. I dette tilfælde kunne det være:

"Hvilke andre årsager kunne der være til kollegaens sindstilstand/opførsel?"

"Hvordan tog mine andre kollegaer imod mit oplæg" (ofte ser vi nemlig kun det negative, når selvværdet er lavt - det som bekræfter, vores overbevisninger)

"Hvis jeg præsterede dårligt til et enkelt oplæg, hvad kan jeg så tænke om det, hvis jeg skal være mere omsorgsfuld overfor mig selv?"

Når vi har givet situationen et virkelighedstjeck er det tid til at se på, hvordan du kan skabe en bedre virklighed - en virkelighed hvor du ikke er dårlig, kedelig, eller mindre værd end andre.

I Pers situation kunne dette være:

1) Jeg holder et oplæg og gør det så godt jeg kan. Bedre kan jeg jo altså ikke gøre det. 

2) Der kan være mange årsager til manglende interesse fra min kollega, måske har han sovet dårligt i nat, eller har andet som optager hans opmærksomhed lige nu - det behøver ikke have noget med mig at gøre.

3) Jeg er god nok - også selvom ikke ALLE andre ikke ALTID synes det. Jeg er meget mere end andres vurdering af mig.

4) Pyt, det var jo bare en enkelt arbejdsopgave, der er så meget andet godt ved mig.

etc.

Dette kaldes også kognitiv terapi. Her arbejdes med at skabe tankemønstre som er mere omsorgsfulde, opbyggende og nuancerede end de, ofte usande, tankemønstre som er resultat af lavt selvværd.

AT ARBEJDE MED SINE TANKER OM SIG SELV AFFØDER MANGE POSITIVE FORANDRINGER:

- Det øger den respekt du har for dig selv (og herved også den respekt andre har for en)

- Du bliver bedre til at støtte dig selv og bakke dig selv op - altså opføre dig selvkærligt (på den gode måde)

- Du lytter mere til dine grænser, ønsker og behov

- Du flytter dit fokus fra dine svagheder til dine styrker (det vi gøder er det som gror)

-  Du får en mere nuanceret og realistisk tankegang og bliver bedre til at se tingene fra flere perspektiver.

- Du bliver gladere, sundere og sjovere :-)

Hvis du vil lære mere så kom til mit foredrag om selvværd for særligt sensitive, her:

Foredrag om sensitivitet og selvværd

Eller glæd dig til mit omfattene online modul "Skudsikkert selvværd", som er lige på trapperne. Du finder introvideon her:

Intro til onlinevideo terapi: "Skudsikkert selvværd"

Kærligst
Mette

Kategorier

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!